Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

09 april 2025

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine. 

Je kunt zowel regenwater gebruiken als grijswater hergebruiken:

  1. Regenwater kun je opvangen in een ondergrondse regenwatertank. Dan is het direct geschikt voor het spoelen van de toiletten, het wassen van kleding en voor de buitenkraan, Dat is relatief eenvoudig, kan bij ieder gebouw en de technieken hiervoor worden al lang gebruikt, zeker in Vlaanderen waar dit al 20 jaar verplicht is. Met een extra zuiveringstap kan regenwater bij woningen ook gebruikt worden voor de douche
  2. Grijswater kun je ook opvangen, maar dat moet wel inpandig plaatsvinden. In een grijswaterrecyclingsysteem wordt het grijswater gezuiverd en ontdaan van organische bestanddelen en microbiologie. Daarna is het gerecyclede grijswater bij woningen geschikt voor het spoelen van de toiletten, het wassen van kleding en het irrigeren van de groenvoorziening. Bij hotels, scholen, sportcentra en campings is er ook veel grijswater beschikbaar, maar daar mag het alleen met toestemming van de Inspectie Leefomgeving en Transport worden hergebruikt voor toiletspoeling. Hergebruik voor irrigatie van groenvoorzieningen met druppelslangen mag wel altijd.

Wanneer gebruik je regenwater en wanneer grijswater?

Het principe is dat je altijd eerst kijkt wat je met regenwater kunt doen en daarna pas of je ook nog grijswater nodig hebt. Regenwatersystemen zijn nou eenmaal eenvoudiger, vragen minder onderhoud en minder energie. Bovendien word je door de gemeente meestal toch al verplicht om regenwater op te vangen op eigen terrein, dus dan kun je er maar beter wat nuttigs mee doen. 

Voor woningen geldt dat er meestal genoeg regenwater beschikbaar is voor de toiletten, wasmachine en buitenkraan. Voor appartementengebouwen, hotels, sportcentra en campings geldt dat niet altijd en dan is grijswater een goede bron om te hergebruiken. 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van grijswater is dat het dagelijks beschikbaar is en dat is met regenwater niet het geval. Anderzijds kun je ook gewoon zorgen voor een grote regenwatertank zodat je altijd voldoende op voorraad hebt. 

Een ander voordeel van grijswater is dat je minder afvalwater produceert en afvoert op het riool, maar een nadeel is weer dat het grijze water inpandig gescheiden afgevoerd moet worden. Binnen het gebouw moeten er twee afvoeren worden aangelegd, één voor het grijze water en één voor de toiletten. Bovendien moet een grijswatersysteem geplaatst worden in een bouwlaag onder het niveau waar het grijze water wordt geproduceerd, omdat het grijze water onder vrij verval naar het grijswatersysteem moet worden afgevoerd. Het voordeel van regenwatersystemen is dat ze deze nadelen juist niet hebben.

Qua ruimtegebruik heeft een regenwatersysteem het voordeel dat je inpandig vrijwel geen ruimte nodig hebt, het nadeel is daarentegen dat er grondverzet nodig is voor het plaatsen van een regenwatertank. Bij grijswatersystemen is dat precies andersom, praktisch gezien betekent dit dat er bij woningen meestal geen ruimte is voor een grijswatersysteem.

Regenwater én grijswater (her)gebruiken

Echt leuk wordt het pas om bij je woning zowel regenwater te gebruiken als grijswater te hergebruiken. Met regenwater kun je immers douchen, daarna kun je het als grijswater weer opvangen en recyclen voor hergebruik. Dan gebruik je je regenwater dus twee keer, kun je zelfs meer dan 90% op je drinkwater besparen en voer je zo'n 40% minder afvalwater af. Bij dit project kun je zien hoe dat in z'n werk gaat.

Meer interessante nieuwsberichten

Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet. 
MIA Vamil 2025

MIA en Vamil voor grijswaterrecyclingsystemen maakt investering aantrekkelijker

27 januari 2025

We zijn verheugd om te kunnen melden dat grijswaterrecyclingsystemen zijn toegevoegd aan de MIA\VAMIL Milieulijst 2025 onder registratienummer F 5347 'Zuiveringssysteem voor grijswaterrecycling'. Het MIA\VAMIL-programma is een initiatief van de Nederlandse overheid om milieu-investeringen te stimuleren door belastingvoordelen te bieden:MIA (Milieu-investeringsaftrek): biedt een belastingaftrek van 45% op investeringen in grijswaterrecyclingsystemen.VAMIL (willekeurige afschrijving van milieu-investeringen): maakt versnelde afschrijving van 75% mogelijk, wat de cashflow en liquiditeit van bedrijven verbetertZowel 45% (MIA) als 75% (VAMIL) zijn van toepassing op de totale investering, inclusief voorbereidende werkzaamheden, aankoop, installatie, inbedrijfstelling en gerelateerde kosten. Dit is een belangrijke stap in het erkennen van het belang van waterhergebruik in Nederland en biedt aanzienlijke financiële prikkels voor bedrijven die investeren in waterrecyclingoplossingen.Hier vindt u de Brochure en Milieulijst 2025.