
Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?
09 april 2025
09 april 2025
In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.
Je kunt zowel regenwater gebruiken als grijswater hergebruiken:
Wanneer gebruik je regenwater en wanneer grijswater?
Het principe is dat je altijd eerst kijkt wat je met regenwater kunt doen en daarna pas of je ook nog grijswater nodig hebt. Regenwatersystemen zijn nou eenmaal eenvoudiger, vragen minder onderhoud en minder energie. Bovendien word je door de gemeente meestal toch al verplicht om regenwater op te vangen op eigen terrein, dus dan kun je er maar beter wat nuttigs mee doen.
Voor woningen geldt dat er meestal genoeg regenwater beschikbaar is voor de toiletten, wasmachine en buitenkraan. Voor appartementengebouwen, hotels, sportcentra en campings geldt dat niet altijd en dan is grijswater een goede bron om te hergebruiken.
Wat zijn de voor- en nadelen?
Het voordeel van grijswater is dat het dagelijks beschikbaar is en dat is met regenwater niet het geval. Anderzijds kun je ook gewoon zorgen voor een grote regenwatertank zodat je altijd voldoende op voorraad hebt.
Een ander voordeel van grijswater is dat je minder afvalwater produceert en afvoert op het riool, maar een nadeel is weer dat het grijze water inpandig gescheiden afgevoerd moet worden. Binnen het gebouw moeten er twee afvoeren worden aangelegd, één voor het grijze water en één voor de toiletten. Bovendien moet een grijswatersysteem geplaatst worden in een bouwlaag onder het niveau waar het grijze water wordt geproduceerd, omdat het grijze water onder vrij verval naar het grijswatersysteem moet worden afgevoerd. Het voordeel van regenwatersystemen is dat ze deze nadelen juist niet hebben.
Qua ruimtegebruik heeft een regenwatersysteem het voordeel dat je inpandig vrijwel geen ruimte nodig hebt, het nadeel is daarentegen dat er grondverzet nodig is voor het plaatsen van een regenwatertank. Bij grijswatersystemen is dat precies andersom, praktisch gezien betekent dit dat er bij woningen meestal geen ruimte is voor een grijswatersysteem.
Regenwater én grijswater (her)gebruiken
Echt leuk wordt het pas om bij je woning zowel regenwater te gebruiken als grijswater te hergebruiken. Met regenwater kun je immers douchen, daarna kun je het als grijswater weer opvangen en recyclen voor hergebruik. Dan gebruik je je regenwater dus twee keer, kun je zelfs meer dan 90% op je drinkwater besparen en voer je zo'n 40% minder afvalwater af. Bij dit project kun je zien hoe dat in z'n werk gaat.
09 april 2025
19 maart 2025
27 januari 2025