Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

09 april 2025

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.

  1. De tank wordt voor 5% bijgevuld met leidingwater . Bij dit systeem hangt er een niveausensor in de tank. Bij een te laag waterniveau in de tank geeft deze een signaal af naar de niveaumeter (de RM-D24) die in het gebouw hangt. Deze niveaumeter schakelt een magneetventiel open zodat er leidingwater op de tank wordt aangevuld, net zolang tot het minimumniveau is bereikt, dan wordt het magneetventiel weer gesloten. Dat gaat dus vanzelf en daar hoeft u niets voor te doen. Het enige aandachtspunt is dat de RM-D24 automatisch het magneetventiel na 2 uur uitschakelt. Dat is een ingebouwde beveiliging om verspilling van leidingwater te voorkomen. Het kan echter in droge periodes gebeuren dat zelfs na 2 uur suppletie er nog steeds leidingwater bijgevuld moet worden, bijvoorbeeld als er veel water gebruikt wordt voor het besproeien van de tuin. In dat geval kunt u de suppletie weer aanzetten door de stekker van de RM-D24 even uit het stopcontact te halen en weer terug te plaatsen. De RM-D24 start dan opnieuw op.
  2. Het pompsysteem schakelt volautomatisch over op leidingwater. De suppletie van leidingwater verloopt dan via een ingebouwde breaktank in het pompsysteem (de Rainmaster F20 of F40-SC) Bij een tekort aan regenwater in de tank of het hybride voorraadvat zorgt een vlotter voor een signaal naar de besturing van de Rainmaster en deze zorgt voor de omschakeling van een driewegklep zodat er niet langer regenwater wordt aangezogen, maar leidingwater uit de breaktank. Dat gaat dus vanzelf en daar hoeft u niets voor te doen. Het belangrijkste aandachtspunt hierbij is dat het debiet van de suppletie van leidingwater wel groot genoeg moet zijn om aan de watervraag te voldoen, met name bij het besproeien van de tuin. Anders zal de pomp drooglopen en in storing vallen.

Onze drinkwatersuppletiesystemen voldoen aan de Europese norm EN1717 en zijn voorzien van KIWA-keur.

Meer interessante nieuwsberichten

Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet. 
MIA Vamil 2025

MIA en Vamil voor grijswaterrecyclingsystemen maakt investering aantrekkelijker

27 januari 2025

We zijn verheugd om te kunnen melden dat grijswaterrecyclingsystemen zijn toegevoegd aan de MIA\VAMIL Milieulijst 2025 onder registratienummer F 5347 'Zuiveringssysteem voor grijswaterrecycling'. Het MIA\VAMIL-programma is een initiatief van de Nederlandse overheid om milieu-investeringen te stimuleren door belastingvoordelen te bieden:MIA (Milieu-investeringsaftrek): biedt een belastingaftrek van 45% op investeringen in grijswaterrecyclingsystemen.VAMIL (willekeurige afschrijving van milieu-investeringen): maakt versnelde afschrijving van 75% mogelijk, wat de cashflow en liquiditeit van bedrijven verbetertZowel 45% (MIA) als 75% (VAMIL) zijn van toepassing op de totale investering, inclusief voorbereidende werkzaamheden, aankoop, installatie, inbedrijfstelling en gerelateerde kosten. Dit is een belangrijke stap in het erkennen van het belang van waterhergebruik in Nederland en biedt aanzienlijke financiĆ«le prikkels voor bedrijven die investeren in waterrecyclingoplossingen.Hier vindt u de Brochure en Milieulijst 2025.