
Sluiting zomervakantie 2025
07 juli 2025
15 januari 2025
Op 13 januari presenteerden Peter Litjens namens de Vewin, Martijn Dadema namens het Interprovinciaal Overleg en minister Madlener namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030. Aanleiding is het dreigende drinkwatertekort in 2030. In plaats van de vraag te dempen wordt er dus voor gekozen om het aanbod te vergroten. Dat lijkt een makkelijke keuze, maar is het ook verstandig? Kan de drinkwaterwinning zo makkelijk vergroot worden zonder maatschappelijke impact? We voerden onderzoek uit naar de gevolgen van drinkwaterwinning en -productie en dat geeft het volgende beeld.
Wat mag er niet in een grondwaterbeschermingsgebied?
In een grondwaterbeschermingsgebied gelden specifieke regels om het grondwater, dat vaak wordt gebruikt voor drinkwaterproductie, te beschermen tegen vervuiling. De verboden en beperkingen zijn doorgaans vergelijkbaar met die in een waterwingebied, maar kunnen verschillen afhankelijk van de lokale situatie en regelgeving. Hier is een overzicht van wat er meestal niet mag:
1. Gebruik van schadelijke stoffen
2. Landbouw en industrie:
3. Bodemverstorende activiteiten:
4. Recreatie en verkeer:
5. Lozingen:
6. Overige verboden:
Welke negatieve gevolgen van drinkwaterproductie in Nederland zijn er bekend?
In Nederland zijn er verschillende soorten schades bekend die direct of indirect worden veroorzaakt door drinkwaterproductie. Deze schades zijn vaak het gevolg van grondwaterwinning, oppervlaktewatergebruik, en de bijbehorende infrastructuur. Hieronder staan de belangrijkste typen schades en enkele concrete voorbeelden:
1. Bodemdalingen en funderingsproblemen
2. Droogteproblemen in natuurgebieden
3. Zoutwaterintrusie
4. Schade aan landbouw
5. Omgevingshinder door infrastructuur
6. Ecosysteemverstoring
7. Verhoogde kosten voor onderhoud
Onze conclusie
Drinkwater is voor ieder van levensbelang, dat stellen we niet ter discussie. Maar de winning en productie ervan heeft forse maatschappelijke impact, dus vergroting gaat in onze kleine en volle land zonder meer negatieve gevolgen hebben voor andere activiteiten: woningbouw, industrie, landbouw en de natuur. Wij vragen ons af waarom deze keuze wordt gemaakt en waarom er niet wordt gewerkt aan het verlagen van de vraag. Waarom wordt er nóg meer drinkwater geproduceerd om onze wc's te spoelen, de wasmachine te draaien, te douchen, schoon te maken en de planten water te geven?
In het afgelopen jaar heeft de Bouwtafel Waterzuinige Wijken, nota bene een initiatief van de provincie Gelderland en Waterbedrijf Vitens, uitstekende resultaten opgeleverd en laten zien dat de drinkwatervraag bij woningbouw met minimaal 40% verlaagd kan worden met relatief eenvoudige maatregelen. We pleiten voor een actieprogramma hierop in plaats van meer drinkwaterproductie. Je kunt een probleem nou eenmaal niet oplossen door de oorzaak te vergroten.
Johan Bel is oprichter en eigenaar van Mijn Waterfabriek. Hij wordt gedreven om mensen, bedrijven en organisaties te helpen duurzamer met water om te gaan. Met meer dan 35 jaar ervaring in het vak heeft Johan een schat aan kennis opgebouwd over het (her)gebruik van regenwater en grijswater en dat deelt hij graag. En dat doet hij niet alleen, maar met een geweldig team aan mensen bij Mijn Waterfabriek.
Johan heeft een universitaire achtergrond en werkervaring in directieteams van meerdere productie- en toeleveringsbedrijven voor de bouw. Sinds 2009 is hij als zelfstandig ondernemer actief in de energie- en watertransitie. Hoogwaardige kennis, innovatie, samenwerken en service zitten in zijn DNA. Naast Mijn Waterfabriek is Johan actief als voorzitter van de Expertgroep Circulair Water en bestuurslid van de stichting Waterpro.
07 juli 2025
09 april 2025
09 april 2025