• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service
Rainwater on roof

Subsidie voor afkoppelen, infiltreren en gebruiken van regenwater

04 juli 2022

Om steden klimaatbestendig te maken is het noodzakelijk om het regenwater te laten waar het valt en niet af te voeren door riolen. Met een subsidie stimuleren gemeenten en waterschappen hun burgers om te investeren in een infiltratiesysteem of een systeem om regenwater te gebruiken. Om het u makkelijk te maken hebben we alle subsidieregelingen in kaart gebracht. Lees er alles over in dit artikel.  
Woontoren met waterhub

Waterhub zorgt voor voldoende water in de klimaatadaptieve stad

12 mei 2022

Ieder gebouw moeten we gaan voorzien van een Waterhub, zodat er gedurende het hele jaar water beschikbaar is voor alle toiletten, wasmachines en al het groen op en rond het gebouw. Die Waterhub kan met regenwater worden gevuld, maar bij appartementen en woontorens ook met gerecycled grijs water. Zo is er nog meer water beschikbaar en kan een gebouw zelfs waterpositief worden en water leveren aan de groenvoorziening in de omgeving.  
drinkwater-1

Regenwater als bron voor drinkwater in Vlaanderen

06 mei 2022

Het gebruik van regenwater voor toiletten, wasmachines en buitenkraan is in Vlaanderen al goed ingeburgerd sinds de verplichting om een regenwatersysteem te installeren bij herbouw van een gebouw met een dakoppervlakte groter dan 100m². Minder bekend is het gebruik van regenwater voor hoogwaardige toepassingen zoals de badkamer en zelfs de keuken. De vraag daarna neemt echter wel sterk toe, er staat immers steeds meer druk op de drinkwatervoorziening. Het gebruik van regenwater voor de badkamer en keuken is in Vlaanderen toegestaan, maar de kwaliteit van het gezuiverde regenwater dient dan wel te voldoen aan drinkwaterkwaliteit. Als u hiervoor een systeem laat plaatsen dan wordt u gezien als private waterwinner. Omdat er dan een belangrijke wijziging is van de sanitaire installatie moet u een keuring laten uitvoeren van de waterinstallatie, ook voor de niet-aangesloten binneninstallatie. Zie https://www.vmm.be/water/bouwen/keuringen/keuring-waterinstallaties: ‘Richtlijnen gebruik grondwater voor drinkwater door particulieren’.  
Dichte kraan

Vewin: 900.000 nieuwe woningen, drinkwater is niet vanzelfsprekend

16 maart 2022

Drinkwater uit de kraan lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. De beschikbaarheid en kwaliteit van de bronnen – grond- en oppervlaktewater – staan onder toenemende druk. Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en een toenemende watervraag door een groeiende economie en bevolking. Het realiseren van deze grote woningbouwopgave vraagt dat de beschikbaarheid van tijdig voldoende drinkwater van goede kwaliteit wordt gegarandeerd. Op dit moment is geenszins verzekerd dat de drinkwaterbedrijven in deze behoefte kunnen voorzien. Lees verder.  
Film

Nieuw: video's over regenwatersystemen en grijs watersystemen

14 maart 2022

Nieuw op onze website zijn video's over regenwatersystemen en grijswatersystemen. Naast veelgestelde vragen vindt u bij de Kennisbank nu veel beeldmateriaal over de achtergronden, samenstelling en technieken van systemen voor het gebruik van regenwater en het hergebruik van grijs water. Heel praktisch en heel informatief. Beelden zeggen nou eenmaal meer dan 1000 woorden. Bekijk al onze video's snel achter deze link.  
Regenwatertank met aangestort beton

Regenwater gebruiken voor een warmtepomp

07 maart 2022

Met de bekende lucht/water warmtepomp kan een huis met buitenlucht worden verwarmd. Minder bekend is de grondgebonden warmtepomp, ook wel de water/water warmtepomp genoemd. Deze zie je vooral bij nieuwbouw. Het rendement daarvan is hoger, maar omdat hiervoor diep gegraven moet worden is dit vaak voor de bestaande bouw geen optie. Maar wat als je hiervoor opgevangen regenwater als bronenergie gebruikt? Dat kan prima en is eigenlijk heel eenvoudig.
Rainwater on roof

Gebruik van regenwater kan tekort aan drinkwater oplossen, maar wordt nog nauwelijks toegepast

07 februari 2022

Rob ter Brake uit Hellendoorn vangt al jaren regenwater op en gebruikt dit om de wc door te spoelen, voor de buitenkraan en om zijn tuin te besproeien. Terwijl dit in landen om ons heen al de normaalste zaak van de wereld is, is Rob een van de weinige particulieren in Nederland die het systeem gebruikt. Vorige maand kondigde drinkwaterbedrijf Vitens nog aan dat de drinkwatervoorziening in Overijssel in 'groot gevaar' is. De combinatie van de sterk toenemende vraag naar drinkwater en droge zomers werkt een tekort aan drinkwater in de hand. Meer drinkwater uit de bodem oppompen is geen duurzame en houdbare oplossing. Daarom wordt ook steeds meer ingezet op drinkwaterbesparing.
Dichte kraan

Noodkreet Vitens: levering drinkwater Overijssel komt in gevaar

06 januari 2022

Als Vitens niet snel meer water kan winnen in Overijssel, komt de leveringszekerheid van drinkwater in gevaar. Dat schrijft het waterbedrijf in een ‘noodkreet’. De huidige waterwinpunten kunnen de groei in drinkwatergebruik niet bijhouden, stelt Vitens. De oplossing ligt wat ons betreft natuurlijk al voor de hand: gewoon regenwater gebruiken. Dat scheelt 50% op het drinkwaterverbruik.  
keurmerk-2021-KVK-Innovatie-Top-100_02-horizontaal-finalist_500pxpng

Mijn Waterfabriek in de Innovatie Top 100

23 november 2021

Mijn Waterfabriek staat in de Innovatie Top 100 met het SafeWater system. Daarmee kan iedereen zelf regenwater zuiveren tot veilig drinkbaar water. En daar zijn we natuurlijk apetrots op. Lees alles op: KVK Innovatie Top 100 | Editie 2021