• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

17 juni 2019

Waterschaarste in Nederland

De media stonden er vanmorgen bol van: de aarde kan onze dorst niet meer lessen. In grote delen van de wereld doen zich alwaterschaarste in Nederland ernstige watertekorten voor. Tja, moeten wij ons daar druk over maken, hoor ik u denken. We hebben toch water genoeg in Nederland? Nou, schijn bedriegt. Want hoewel het in de afgelopen maanden ongelofelijk veel heeft geregend, staat dat redelijk los van de beschikbaarheid aan schoon drinkwater. Dat wordt namelijk gewonnen uit grondwater en oppervlaktewater.

Bronnen onder druk

Om met dat laatste te beginnen: voorlopig staan de rivieren erg hoog door al dat regenwater en die smeltende sneeuw. Maar het zal niet lang meer duren en dan hebben we weer een lange periode met droogte, waarbij de rivieren zo weinig water bevatten dat inname voor drinkwater onder druk komt te staan of zelfs niet meer mogelijk is. En dat grondwater dan, daar hebben we toch genoeg van? Helaas ook niet, drinkwater wordt gewonnen uit grondwaterbronnen die 50 tot 100 jaar oud zijn. We verbruiken deze veel sneller dan dat ze weer op een natuurlijke of zelfs geforceerde wijze worden aangevuld.

Vervuiling

Bovendien treedt er vervuiling op van zowel grondwater als oppervlaktewater: bestrijdingsmiddelen, hormonen, chemicaliƫn, verzilting, microplastics, meststoffen en medicijnresten zijn grote boosdoeners. Daardoor raken bronnen ongeschikt, kost het veel meer om schoon drinkwater te maken of blijven stoffen zelfs achter in het drinkwater.

Toenemende watervraag

Met meer dan 17 miljoen mensen in zo'n klein landje kun je op je klompen aanvoelen dat we onze natuurlijke hulpbronnen onevenredig belasten. Maar dat zal alleen nog maar verder toenemen door bevolkingsgroei en economische groei. De voorspelling is dat in komende decennia de watervraag met nog eens 30-50% zal toenemen. Het is ondenkbaar dat dit zonder ingrepen goed blijft gaan.

Oplossing

In Nederland hebben we gelukkig nog een alternatief in tegenstelling tot veel andere landen. We kunnen overschakelen op regenwater om daarmee drinkwater te vervangen of zelfs om er drinkwater van te maken. Er valt in Nederland ongeveer 30 keer zoveel regenwater als we aan drinkwater verbruiken.

Rol waterbedrijven, gemeenten en waterschappen

Er ligt een belangrijke rol voor de waterbedrijven, gemeenten en waterschappen om een kentering aan te brengen. Waterbedrijven moeten serieus werk gaan maken van regenwater als alternatieve bron voor drinkwater. Gemeenten moeten zorgen voor opvang, infiltratie en gebruik van regenwater binnen bebouwd terrein. Waterschappen ten slotte moeten zorgen voor een veel betere zuivering van het afvalwater zodat alle vervuilende stoffen niet meer in het oppervlaktewater terecht komen.

Meer interessante nieuwsberichten

Regenwatersysteem Upfield Wageningen voor het spoelen van de toiletten

Webinar regenwatersystemen 21 mei

16 april 2025

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Meld je hier snel aan. Deelname is gratis.
Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet.