• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

12 juni 2019

Waterplan voor waterneutraal, klimaatbestendig gebouw

We worden ons steeds bewuster van het belang van water, vaak ingegeven door overlast van regenwater als gevolg van klimaatverandering. Vooral binnen steden is er veel aandacht voor vernieuwing van het watersysteem met als doel om de stad klimaatbestendig te maken. De conclusie wordt dan al snel getrokken dat de oplossing niet gevonden kan worden in de infrastructuur, maar dat er veel meer gekeken moet worden wat er al op gebouwniveau opgelost kan worden. Eigenlijk is dat exact hoe de natuur ook werkt, werken vanuit het kleinste ecosysteem met interactie tot het grotere geheel.

Mijn Waterfabriek wordt vaak gevraagd om een waterplan te ontwikkelen voor gebouwen. Daarbij geven we aan de hand van de Trias Aqua inzicht hoe er water bespaard kan worden, hoe er regenwater gebufferd, geinfiltreerd en/of gebruikt kan worden en hoe afvalwater hergebruikt kan worden. Daarmee kan een gebouw volledig waterneutraal of zelfvoorzienend worden gemaakt en wordt de stad beter klimaatbestendig. Alles wat er immers al bij het gebouw wordt geregeld, hoeft niet meer in de infrastructuur te worden opgelost.

In de praktijk betekent dat veel minder tot geen:

   1  Invoer van gebiedsvreemd (drink)water

   2  Afvoer van regenwater

   3  Afvoer van afvalwater

In het ultieme geval leidt dat tot het volledig vervallen van infrastructuur.

Wilt u weten hoe uw gebouw waterneutraal gemaakt kan worden of hoe uw stad klimaatbestendig kan worden? Stuur ons een mail, dan nemen wij contact met u op.

Meer interessante nieuwsberichten

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.
D0047507L0017975P001_BovenaanzichtUMCG-696x374

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

14 augustus 2024

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.