• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 juni 2019

Toekomst watereconomie is circulair

“Over de stedelijke waterketen valt niet te onderhandelen. Bij water gaat het om kwaliteit en veiligheid voor burgers en het milieu, om bedrijfszekerheid, gebruiksgemak en niet in de laatste plaats om deskundigheid.” Dat zegt KWR-directeur Wim van Vierssen tijdens zijn lezing op de vijftigste Essener Tagung in Duitsland. Hij breekt een lans voor de aanjagersrol van de watersector in de circulaire economie, zowel als het gaat om het terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater, om opslag van water in de ondergrond alsook om innovatief assetmanagement. “Door te innoveren in de watersector kan de samenleving kosten besparen en tegelijkertijd het niveau van dienstverlening nog verhogen.”

Van Vierssen geeft aan dat de watersector ondanks zijn bescheiden omvang een grote invloed heeft op andere sectoren. Hij noemt ter illustratie een aantal voorbeelden van kennis en referentieprojecten die zijn stelling onderstrepen.

  • De urban waterbuffer waarbij regenwater ondergronds wordt opgeslagen en in tijden van droogte wordt opgepompt.
  • Het inbrengen van een autonome inspectirrobot in het stedelijke drinkwaterleidingnet, als ondersteuning bij vervangingsprogramma’s en lekkagedetectie.
  • Upcycling van reststoffen uit de drinkwaterzuivering. De reststoffen kunnen bijna volledig worden hergebruikt in de glas-, papier-, en tapijtindustrie. Dit betekent duurzaam ondernemen met kostenvoordeel.


Conclusies

  • De stedelijke waterketen is onderwerp en inspiratiebron van verschillende innovaties. Een gezamenlijke aanpak leidt sneller tot duurzame oplossingen.
  • De circulaire economie maakte het mogelijk om met technologische oplossingen een duurzamere waterketen te realiseren.
  • Grote maatschappelijke vragen zijn nog onopgelost.
  • De circulaire economie biedt de watersector de kans om een prominente rol te spelen.
  • Gezondheid, bedrijfszekerheid, gebruiksgemak en kosten; de stedelijke waterketen vraagt om specialisten.


Bron: website KWR

Meer interessante nieuwsberichten

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.
D0047507L0017975P001_BovenaanzichtUMCG-696x374

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

14 augustus 2024

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.