Regenwaterberging: van last tot lust

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

21 juli 2021

Regenwaterberging: van last tot lust

De wateroverlast in Limburg maakt maar weer eens duidelijk waar klimaatverandering toe kan leiden en hoe belangrijk het is om buffers aan te leggen voor regenwater. Vooral in bebouwd gebied kan het regenwater vaak geen kant op door alle daken en bestrating, het kan dan alleen maar afstromen over de verharding heen met alle gevolgen van dien.

Dit gaat zonder meer leiden tot ingrepen in onze waterinfrastructuur. Niet alleen zullen gemeenten en waterschappen maatregelen nemen in de openbare ruimte, maar zij zullen ook eisen gaan stellen aan privaat terrein. Bij u dus. U zult verplicht gaan worden om een regenwaterbuffer op eigen terrein te realiseren zodat het regenwater snel ondergronds kan worden opgeslagen en bovengronds niet tot overlast leidt. Dat brengt kosten met zich mee, maar u zult er niet aan ontkomen. Iedereen zal z'n steentje moeten bijdragen aan klimaatadaptatie.

Maar is dat alleen maar lastig? Nou volgens ons niet. Want als u regenwater toch moet opslaan kunt u het net zo goed gebruiken. Voor uw tuin bijvoorbeeld als het weer eens lang droog is (want dat gebeurt ook steeds vaker). Of u spoelt er de toiletten mee door. Of wast de kleding met dat zachte en gratis regenwater. Wilt u helemaal 'all the way' dan kunt u zelfs met regenwater lekker douchen, dat is een genot op zich: goed voor huid en haar én geen kalkaanslag op de tegels.

Wilt u meer weten? Bel ons even op of stuur een bericht via het contactformulier op onze website. We voorzien u graag van alle informatie.

Meer interessante nieuwsberichten

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.
D0047507L0017975P001_BovenaanzichtUMCG-696x374

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

14 augustus 2024

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.