Plaatsing regenwatertanks 1e cirkel Ecodorp Boekel

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

25 maart 2020

Regenwater in huis in Ecodorp Boekel

Bij de drie wooncirkels op Ecodorp Boekel worden momenteel regenwatersystemen geplaatst. Het regenwater wordt opgevangen in tanks en zal gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten en voor de wasmachines. Daarmee besparen de bewoners 40% op kostbaar, heerlijk drinkwater van Brabant Water en zorgen ze ervoor dat er geen waardevol regenwater in het gemeentelijk riool terecht komt (waar zij trouwens niet op aangesloten zijn). Het regenwater komt waar het thuishoort, in de bodem. Maar eerst gaan ze het gebruiken waar ze kunnen.

Extreme regenval bestendig
De drinkwatervoorziening komt in Nederland steeds meer onder druk te staan, zo bleek afgelopen zomers wel. Klimaatverandering zorgt voor lange periodes van droogte waardoor de grondwaterniveaus sterk daalden. Maar regent het wel dan is het steeds intensiever; dat hebben we afgelopen maand wel gemerkt. Om daar goed mee om te gaan het is heel nuttig om regenwater op te slaan en te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat de woningen bestand zijn tegen extreme regenval.

Regenwater van het dak
De dakoppervlakte per cirkel bedraagt ongeveer 600m² en daarmee kan jaarlijks ca. 400m³ aan regenwater worden opgevangen. Dat is goed voor 100.000 toiletspoelingen of 10.000 wasbeurten. Dit regenwater wordt per wooncirkel opgevangen in drie tanks van 10m³ (zie foto), oftewel er is een voorraad voor ongeveer een maand. De cirkels hebben wel groendaken, waardoor een deel van het water door de planten opgenomen worden en in het substraat blijft. Maar het gebruik van een groendak heeft zo ontzettend veel voordelen bij alle weersextremen, dat dit nadeel op de koop wordt toegenomen.

Toegepaste techniek van Mijn Waterfabriek
Het regenwatersysteem bestaat uit regenwatertanks, een pompsysteem en een filterinstallatie. Voor de regenwatertanks heeft Mijn Waterfabriek gekozen voor beton. De voordelen daarvan zijn de stabiliteit, de lange levensduur en de positieve invloed op de waterkwaliteit. De mineralen in de wand reduceren de kans op biologische ontwikkeling van het regenwater, in combinatie met de lage ondergrondse temperatuur en het feit dat er geen lichttoetreding is.
Een dubbel uitgevoerd pompsysteem zorgt voor de waterdruk naar de toiletten en wasmachines in de gehele wooncirkel. Deze schakelen volautomatisch over op drinkwater als het niveau in de tanks te laag wordt.
De filterinstallatie is een actief koolfilter. Deze zorgt voor ontkleuring van het regenwater en dat is noodzakelijk omdat het groen dak zorgt voor enige verkleuring van het afstromend regenwater.

Infiltratie overtollig regenwater
Natuurlijk zal het ook gaan voorkomen dat de regenwatertanks vol zitten en het nog steeds regent. Dat overtollige regenwater wordt achter de tanks geïnfiltreerd in de bodem, zodat het toch nuttig is voor de beplanting. Met acht infiltratietunnels per cirkel is er 13,6m³ aan bergingscapaciteit, dus laat die hevige buien maar komen!

Meer interessante nieuwsberichten

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.
D0047507L0017975P001_BovenaanzichtUMCG-696x374

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

14 augustus 2024

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.