Nederland zal het water toch als iets kostbaars moeten gaan zien

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

12 augustus 2019

Nederland zal het water toch als iets kostbaars moeten gaan zien

Zorgen met betrekking tot water gaan in Nederland altijd eerder over een overschot dan over een tekort. Het waterbeheer is dan ook vooral gericht op het tegenhouden van water en het afvoeren naar zee. Weiden en landbouwgrond zijn eerder te drassig dan te droog, vandaar dat het grondwaterpeil in bijvoorbeeld veenweidegebieden kunstmatig laag wordt gehouden.

Dat waterbeheer zal moeten veranderen. Een signaal hiervoor kwam van waterbedrijf Vitens. Als gevolg van de hitteperiode van vorige maand moest het bedrijf in Twente meer water oppompen dan volgens de vergunning was toegestaan om in de grote behoefte aan drinkwater te kunnen voorzien. De voorraden in de depots zijn niet groot genoeg voor zo’n piekperiode.

Dat zal vaker gaan gebeuren, gezien de sombere verwachtingen over de klimaatverandering, zoals in het IPCC-rapport staat dat donderdag uitkwam. Daarin waarschuwt het VN-klimaatpanel voor grote problemen in de voedselvoorziening en de beschikbaarheid van schoon drinkwater. Die problemen zullen vooral na 2050 nijpend worden. Het rapport is het zoveelste in een reeks. In dit geval moet de herhaling van de boodschap juist leiden tot grote alertheid. Om te voorkomen dat komende generaties in bepaalde gebieden wereldwijd te kampen zullen krijgen met levensbedreigende tekorten aan drinkwater en aan voeding, doordat de grond te droog en te onvruchtbaar is voor landbouw, zijn ingrijpende maatregelen nodig. In het ene gebied dreigen overstromingen, elders dreigt woestijnvorming. Vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en India zal een tekort aan drinkwater komen in de tweede helft van deze eeuw, waarschuwt het IPCC.

Kortetermijnproblemen
In een delta als Nederland vraagt de klimaatverandering erom zuiniger met water om te gaan dan we eeuwenlang gewend waren. Water moet meer worden opgevangen en opgeslagen, als voorraad voor piekperiodes. Dat vraagt om ferme beslissingen, gezien de forse ruimte die nodig is voor natuurlijke waterreservoirs.

Het betekent ook een ander beheer van het grondwaterpeil. Als dat zo laag is dat veengebieden verdrogen, komt daardoor veel CO2 vrij. Dat betekent een afweging van enerzijds het belang van de boeren die niet met hun landbouwwerktuigen in de modder willen vastlopen en anderzijds dat van het klimaat.

Het IPCC-rapport van deze week laat zien dat lokale, kortetermijnproblemen, zoals van het waterbedrijf Vitens in Twente, een structurele achtergrond hebben. Nederland zal het water, in overvloed aanwezig, toch moeten gaan zien als iets kostbaars. Dat vraagt om zorg en beleid. Dat beleid zal minder eenduidig kunnen zijn dan het geweest is.

Bron: Trouw, 10 augustus 2019

Meer interessante nieuwsberichten

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.
D0047507L0017975P001_BovenaanzichtUMCG-696x374

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

14 augustus 2024

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.