ISSO-publicatie 70 Hemelwater en grijswater binnen de perceelgrens

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

02 januari 2024

ISSO-publicatie 70 Hemelwater en grijswater binnen de perceelgrens

De ISSO-publicatie 70 is nu beschikbaar.

In steeds meer delen van ons land wordt drinkwater schaars. Dit leidt tot een toenemende vraag naar hemelwater- en grijswatersystemen die voor verschillende toepassingen het gebruik van drinkwater kunnen vervangen. ISSO-publicatie 70 bevat de richtlijnen voor het ontwerpen, realiseren en beheren van hemelwater- en grijswatersystemen.

De kennis beschrijft onder meer de enorme ontwikkeling die de toepassing van hemelwater- en grijswatersystemen de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Bij het opstellen van deze kennis was een brede vertegenwoordiging van de sector betrokken, waaronder Mijn Waterfabriek. Dit heeft ervoor gezorgd dat de juiste en ook de meest actuele kennis in de publicatie terecht kwam. 

De professional krijgt algemene kennis over de huidige problematiek met drinkwaterschaarste maar bijvoorbeeld ook over de overlast die zware regenbuien veroorzaken. Een onderwerp als klimaatadaptatie komt aan bod, net als neerslagpatronen en een blik op de toekomst van onze waterhuishouding. Verder is er aandacht voor de milieu-impact en de LCA-berekening van deze systemen. Tevens behandelt de publicatie de wet- en regelgeving. Het onderwerp van deze publicatie beweegt zich op het snijpunt van afvoer- en toevoertechniek, van hemelwater en licht verontreinigd afvalwater, van zuivering, infiltratie en benutting binnen het leidingwatersysteem. Dit houdt in dat de professional met meerdere soorten regelgeving te maken krijgt, zodra hij met deze systemen aan de slag gaat. De kennis richt zich volledig op het ontwerpen, realiseren en beheren van hemelwatersystemen, van grijswatersystemen en van huishoudwatersystemen. Tot slot eindigt de publicatie met een hoofdstuk over beheer, onderhoud en oplevering.

De ISSO-publicatie 70 is hier te bestellen.

Meer interessante nieuwsberichten

Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet. 
MIA Vamil 2025

MIA en Vamil voor grijswaterrecyclingsystemen maakt investering aantrekkelijker

27 januari 2025

We zijn verheugd om te kunnen melden dat grijswaterrecyclingsystemen zijn toegevoegd aan de MIA\VAMIL Milieulijst 2025 onder registratienummer F 5347 'Zuiveringssysteem voor grijswaterrecycling'. Het MIA\VAMIL-programma is een initiatief van de Nederlandse overheid om milieu-investeringen te stimuleren door belastingvoordelen te bieden:MIA (Milieu-investeringsaftrek): biedt een belastingaftrek van 45% op investeringen in grijswaterrecyclingsystemen.VAMIL (willekeurige afschrijving van milieu-investeringen): maakt versnelde afschrijving van 75% mogelijk, wat de cashflow en liquiditeit van bedrijven verbetertZowel 45% (MIA) als 75% (VAMIL) zijn van toepassing op de totale investering, inclusief voorbereidende werkzaamheden, aankoop, installatie, inbedrijfstelling en gerelateerde kosten. Dit is een belangrijke stap in het erkennen van het belang van waterhergebruik in Nederland en biedt aanzienlijke financiële prikkels voor bedrijven die investeren in waterrecyclingoplossingen.Hier vindt u de Brochure en Milieulijst 2025.
Druppende kraan -1

Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 - zegen of onheil?

15 januari 2025

Op 13 januari presenteerden Peter Litjens namens de Vewin, Martijn Dadema namens het Interprovinciaal Overleg en minister Madlener namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030. Aanleiding is het dreigende drinkwatertekort in 2030. In plaats van de vraag te dempen wordt er dus voor gekozen om het aanbod te vergroten. Dat lijkt een makkelijke keuze, maar is het ook verstandig? Kan de drinkwaterwinning zo makkelijk vergroot worden zonder maatschappelijke impact? We voerden onderzoek uit naar de gevolgen van drinkwaterwinning en -productie en dat geeft het volgende beeld.
Johan Bel - werkplaats MWF

Mijn Waterfabriek loopt met innovatieve filtertechnieken voorop in de watertransitie

20 december 2024

Johan Bel had al vroeg in de gaten dat waterbeheer en drinkwaterschaarste belangrijke thema’s van de toekomst zouden worden. Maar toen hij in 2014 Mijn Waterfabriek oprichtte, was deze problematiek in Nederland nog geen breed gedragen thema. Met innovatieve technieken, een sterke visie en zijn gedrevenheid om maatschappelijke impact te maken ontwikkelde Johan oplossingen voor de toekomstige waterproblematiek. Inmiddels is Mijn Waterfabriek een bloeiend bedrijf dat circulaire en klimaatbestendige watersystemen levert om regenwater her te gebruiken en daarmee het drinkwatergebruik substantieel te verminderen. Zijn verhaal is niet alleen inspirerend, maar ook een oproep aan overheden, bedrijven en mensen om bewuster met water om te gaan.