Hoe kan ik regenwater vertraagd afvoeren?

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

17 juni 2019

Hoe kan ik regenwater vertraagd afvoeren?

Bij nieuwbouw en verbouw wordt u vaak verplicht om het regenwater op eigen terrein vast te houden. Soms mag u dat nadien wel afvoeren naar het riool of naar oppervlaktewater, maar dan met een vertraging. Het Waterschap of Hoogheemraadschap bepaalt dan welk volume u per dag mag afvoeren of hoe lang u het regenwater moet vasthouden.

Maar hoe moet u dat doen? Hoe kunt u regenwater vertraagd afvoeren?

Er zijn hiervoor drie methodes:

  • U kunt het regenwater opslaan in een tank en gebruiken binnen de woning. In dat geval voert u het regenwater dus helemaal niet af. Lees hier meer over systemen voor het gebruik van regenwater.
  • U kunt het regenwater opvangen in infiltratiekratten zodat het langzaam wegzakt in de grond. Lees hier meer over de mogelijkheden voor regenwaterinfiltratie.
  • U kunt gebruik maken van een debietvertrager. Deze kan in een put worden geplaatst en is instelbaar zodat u het juiste volume afvoert naar het riool of oppervlaktewater, precies conform de eis van het waterschap. Elk afvoerdebiet tussen de 0,05 en 6,5 l/s is instelbaar.

Zo ziet de debietvertrager er uit:

Wilt u meer weten over vertraagde afvoer van regenwater? Stuur ons een mail [email protected] of bel op 085-0471014

Meer interessante nieuwsberichten

CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

21 augustus 2024

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.
D0047507L0017975P001_BovenaanzichtUMCG-696x374

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

14 augustus 2024

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.
Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.