UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

14 augustus 2024

UMCG Groningen gebruikt betonnen kelders voor regenwateropvang

Het UMCG in Groningen gebruikt drie grote betonnen reservoirs in kelders om regenwater op te vangen. Het ziekenhuis kan hiermee naar verwachting op jaarbasis gemiddeld zo’n dertig miljoen liter water opvangen en gebruiken voor toiletspoeling in een niet-medische omgeving en voor koeltorens- en machines. Het eerste reservoir is klaar, de tweede en derde volgen in 2025 en 2028.

Het UMCG gebruikt zo’n 200 miljoen liter water per jaar als drinkwater en voor de afwas, maar ook om apparatuur en ruimtes te koelen, via koeltorens- en machines. Deze zijn goed voor zo’n vijftien procent van het totale waterverbruik van het UMCG. Het UMCG heeft een dakoppervlak van 38.065 m². Dat levert jaarlijks tussen de 23,5 en 38 miljoen liter regenwater op wat uitstekend gebruikt kan worden voor de koeltorens.

Het regenwater loopt vanaf het dak via buizen naar de kelders van het UMCG. Daar is eerder dit jaar een eerste ruimte geschikt gemaakt als reservoir voor in totaal 110 m³ water. Volgend jaar en in 2028 volgen nog twee ruimtes, van 90 en 200 m³. Daarmee heeft het UMCG straks drie reservoirs met een totale capaciteit van 400 m³ regenwater.  Het eerste reservoir is een verdiepte kelder, waar eerst een koelmachine stond die nu vervangen is door een nieuwe machine. Ook de andere twee reservoirs zijn kelderruimtes die straks vrijkomen omdat het ziekenhuis machines gaat vervangen. 

Als de reservoirs in 2028 allemaal in gebruik zijn, zet het UMCG een flinke stap richting het behalen van de doelen zoals vastgesteld in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing: grootverbruikers als het UMCG moeten in 2035 jaarlijks twintig procent minder water verbruiken dan in de periode 2016-2019.

Meer interessante nieuwsberichten

Regenwaterput 6m3

In Vlaanderen is regenwater gebruiken verplicht: 'Gemiste kans voor Nederland'

22 juli 2024

Is er in 2030 nog voldoende drinkwater voor alle Nederlanders? Zorgen daarover bestaan al langer, en daarom werd vorige maand het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd. De ambitie is om het gemiddelde drinkwaterverbruik per persoon terug te brengen van gemiddeld 134 naar 100 liter per dag. In Vlaanderen zijn ze dat doel al ver voorbij.
Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de 2e kamer

25 juni 2024

Gisteren (24 juni) heeft demissionair minister Mark Harbers van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een uitwerking van de Kamerbrief 'Water en Bodem sturend' uit november 2022. Het hoofddoel is te komen tot een flinke drinkwaterbesparing. In 2035 mogen particulieren nog maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken in plaats van 129 liter. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. Door regenwater en grijswater te (her)gebruiken is deze doelstelling eenvoudig te realiseren. Dat maakt dan ook onderdeel uit van het Plan van Aanpak.Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing is hier te downloaden.
Comfort systeem

Dit is waarom we naar België moeten kijken om drinkwater te besparen: ‘Het is ongelofelijk zonde’ (artikel Stentor en AD)

17 april 2024

Stel je het volgende voor: je hebt zojuist 35 literflessen Spa blauw in de supermarkt gekocht en nu kieper je de een na de andere fles leeg in het toilet, tot er geen druppel meer over is. Bizar, inderdaad. Toch is dit wat vrijwel iedereen doet, want dagelijks spoelen we per persoon ruim 30 liter drinkwater door ons toilet. En dat kan echt anders, zeggen experts.Waanzin. Een ander woord kan waterexpert Johan Bel uit Hardenberg er niet voor verzinnen. ,,We hebben het schoonste drinkwater ter wereld, maar we gebruiken het vooral om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de wasmachine te laten draaien en het toilet te spoelen. Het is ongelofelijk zonde dat we hiervoor schoon drinkwater gebruiken.”Dus: wat als het lukt dagelijks fors minder drinkwater te gebruiken? ,,De technologische oplossingen zijn er”, zegt Bel. ,,We moeten ze alleen wel inzetten.” In dit verhaal lees je hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen. ,,Zo ingewikkeld is het niet.”