Mijn Waterfabriek loopt met innovatieve filtertechnieken voorop in de watertransitie

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

20 december 2024

Mijn Waterfabriek loopt met innovatieve filtertechnieken voorop in de watertransitie

Artikel van https://ondernemeninhardenberg.nl/

Johan Bel had al vroeg in de gaten dat waterbeheer en drinkwaterschaarste belangrijke thema’s van de toekomst zouden worden. Maar toen hij in 2014 Mijn Waterfabriek oprichtte, was deze problematiek in Nederland nog geen breed gedragen thema. Met innovatieve technieken, een sterke visie en zijn gedrevenheid om maatschappelijke impact te maken ontwikkelde Johan oplossingen voor de toekomstige waterproblematiek. Inmiddels is Mijn Waterfabriek een bloeiend bedrijf dat circulaire en klimaatbestendige watersystemen levert om regenwater her te gebruiken en daarmee het drinkwatergebruik substantieel te verminderen. Zijn verhaal is niet alleen inspirerend, maar ook een oproep aan overheden, bedrijven en mensen om bewuster met water om te gaan.

Visie op waterbeheer

Johan’s passie voor water is geworteld in zijn loopbaan en begon al bij zijn eerste werkgever Wavin, een toonaangevend bedrijf in wateroplossingen. Daarna werkte hij aan duurzame oplossingen zoals de recycling van kunststoffen en de levering van zonnepanelen en zonneboilers. ‘Toch lag mijn hart bij water en ben ik me volledig gaan richten op waterbeheer, omdat ik voorzag dat de beschikbaarheid van drinkwater onder druk zou komen te staan’, vertelt Johan over het begin van Mijn Waterfabriek. De beginjaren waren niet eenvoudig. Waterbeheer en -beschikbaarheid waren in Nederland nog geen thema, waardoor Johan aan veel deuren klopte zonder gehoor te krijgen. ‘Ik liep een beetje voor de muziek uit en dan moet je als ondernemer wel een harde kop hebben’, herinnert hij zich glimlachend. ‘Het was lastig, maar tegelijkertijd heeft het ons de tijd gegeven om heel veel kennis, kunde en referenties op te bouwen. Dus toen de markt eenmaal op gang kwam, hadden wij al een goede marktpositie. Achteraf bezien is het wel goed geweest dat we zo vroeg met de ontwikkeling van onze watersystemen zijn begonnen.’

Regenwater als duurzaam alternatief voor drinkwater

Tegenwoordig merken we steeds meer dat klimaatverandering zorgt voor langere periodes van droogte en voor intensere regenbuien die regelmatig wateroverlast veroorzaken. Daarnaast hebben drinkwaterbedrijven, zoals Vitens, steeds meer moeite met het produceren van voldoende drinkwater, vanwege een stijgende vraag en beperkte beschikbaarheid van grond- en oppervlaktewater. Want drinkwaterbronnen raken steeds meer vervuild door bijvoorbeeld bestrijdings- en bemestingsmiddelen en bovendien maken zowel de natuur, landbouw en industrie ook aanspraak op deze bronnen. ‘Regenwateropvang en -hergebruik is essentieel om wateroverlast door hevige regenval te beperken en toekomstige drinkwaterschaarste aan te pakken. Door regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, voor de wasmachine en de buitenkraan, besparen we namelijk al zo’n 50% op het drinkwatergebruik’, legt Johan gedreven uit.

Innovatieve filtertechnologie uit Hardenberg

Om het regenwater op te vangen en te filteren zodat het geschikt wordt voor hergebruik, biedt Mijn Waterfabriek systemen die in grote lijnen bestaan uit een betonnen put, een pomp en een filtersysteem. Hun innovatieve filtersysteem waarvoor ze de filtertechnologie zelf ontwikkelen en produceren in Hardenberg, maakt de producten van Mijn Waterfabriek uniek. ‘De systemen waarmee het regenwater gebruikt kan worden voor het toilet, de wasmachine en de buitenkraan worden geleverd een micro- en koolstoffilter, zodat je altijd verzekerd bent van schoon water. Voor het gebruik van regenwater als douchewater voegen we een extra filterstap, de microbiologische filtering toe. Dit ultrafijne membraanfilter houdt bacteriën en virussen tegen, waardoor het gefilterde water microbiologisch veilig is. Daar kun je perfect mee douchen en dan is het feitelijk een drinkwaterkwaliteit’, licht Johan toe. Certificeringen zoals het Kiwa-keurmerk, draagt extra bij aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van de systemen.

Breed toepasbare systemen voor diverse klanten

De klantenkring van Mijn Waterfabriek is divers. Architecten, technisch adviesbureaus, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, installateurs en hoveniers behoren tot de belangrijkste doelgroepen. Hoewel particulieren ook regelmatig interesse tonen, verloopt de fysieke levering altijd via installateurs voor wie de systemen heel gebruiksvriendelijk zijn. Voor scholen, kantoren en fabrieken zijn er systemen beschikbaar die aangepast zijn op grotere schaal. ‘We hebben bijvoorbeeld systemen geleverd aan het UMCG Groningen om regenwater te gebruiken voor koeltorens. En daarnaast aan industriële bedrijven om het regenwater te gebruiken voor proceskoeling, waar enorme hoeveelheden water voor worden verbruikt. Het is absurd om drinkwater te gebruiken voor zulke toepassingen’, benadrukt Johan.

Oproep om bewuster om te gaan met water

Johan is trots op de weg die het bedrijf in de afgelopen jaren heeft afgelegd, op het team en op de kennis die ze hebben opgebouwd. ‘Dit is ons vak, best een kennisintensief vak, en het is onze specialiteit. Dat is belangrijk, vooral als je systemen wilt kunnen leveren voor bijvoorbeeld de grote kantoorgebouwen, aan ziekenhuizen en scholen. Daarvoor is kennis, kunde en kwaliteit nodig en daarin zijn wij onderscheidend.’ Nederland staat nog aan het begin van de watertransitie, maar de bewustwording rondom klimaatverandering en drinkwaterschaarste groeit. Toch pleit Johan voor strengere regelgeving om de watertransitie te versnellen. ‘In Vlaanderen is regenwateropvang al twintig jaar verplicht bij nieuwbouw en dat resulteert in een 30% lager drinkwaterverbruik per persoon’ licht Johan het voordeel ervan toe. ‘De gemeente Hardenberg zou bijvoorbeeld, net als diverse andere gemeenten in Nederland, bij nieuwbouwprojecten kunnen verplichten dat er waterzuinig gebouwd moet worden. Laten we bewuster omgaan met ons water. De oplossingen zijn er. Nu is het tijd om ze breed toe te passen!’

Meer interessante nieuwsberichten

Druppende kraan -1

Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 - zegen of onheil?

15 januari 2025

Op 13 januari presenteerden Peter Litjens namens de Vewin, Martijn Dadema namens het Interprovinciaal Overleg en minister Madlener namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030. Aanleiding is het dreigende drinkwatertekort in 2030. In plaats van de vraag te dempen wordt er dus voor gekozen om het aanbod te vergroten. Dat lijkt een makkelijke keuze, maar is het ook verstandig? Kan de drinkwaterwinning zo makkelijk vergroot worden zonder maatschappelijke impact? We voerden onderzoek uit naar de gevolgen van drinkwaterwinning en -productie en dat geeft het volgende beeld.
https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_11_27_672c20b6-e768-485c-aceb-6541ab12f4ec

Webinar regenwatersystemen op 12 februari

08 januari 2025

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Nu op 12 februari van 13.00-15.00u. Meld je snel aan via deze link.
KIWA

Comfort systeem MWF CS20 voorzien van KIWA-keur

12 december 2024

Het Comfort systeem MWF CS20 is nu ook voorzien van KIWA-keur conform de KIWA-beoordelingsrichtlijn BRL-K14011/01 en NEN-EN 1717:2000. De juiste bescherming van het drinkwaternet is een noodzakelijke voorwaarde voor toepassing van regenwatersystemen in de bouw en die wordt hiermee bevestigd.