• 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

21 augustus 2024

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), het gebruik van regenwater en drinkwaterbesparing

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat. De richtlijn is bedoeld om voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie te zorgen. Het gebruik van regenwater sluit hierop naadloos aan. Daarmee kunnen bedrijven immers kostbaar drinkwater besparen.

Wat is de CSRD-richtlijn?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een EU-richtlijn die voorschrijft dat grote ondernemingen verplicht worden in hun bestuursverslag te rapporteren over hun impact op milieu-aspecten en HR- en sociale aspecten, oftewel mens en milieu. Ook zullen grote ondernemingen moeten rapporteren of er duurzaamheidsaspecten zijn die een significante impact kunnen hebben op de waarde van de onderneming. Daarnaast zal ook gerapporteerd moeten worden over governance, waaronder verantwoordelijk ondernemingsbestuur en verantwoordelijkheid in de keten.

De Europese Unie heeft de richtlijn in april 2021 gepubliceerd, en er is in november 2022 in het Europees Parlement ingestemd met het wetsvoorstel. De richtlijn is bedoeld om, zowel voor investeerders als voor andere partijen, meer transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties te creëren. Ook voor organisaties die al rapporteren over duurzaamheidsprestaties kan de kwaliteit en relevantie van duurzaamheidsinformatie verbeteren door de CSRD.

Wat betekent de CSRD voor jaarverslaggeving?

Met de richtlijn CSRD verplicht de EU grote bedrijven in Nederland om over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren in het jaarverslag. Afhankelijk van de grootte van een organisatie geldt deze eis vanaf boekjaar 2024 (grote ondernemingen die nu al verplicht rapporteren op basis van het Besluit Bekendmaking Niet-Financiële informatie), boekjaar 2025 (alle grote ondernemingen), boekjaar 2026 (beursgenoteerde mkb-ondernemingen) of boekjaar 2028 (niet-EU ondernemingen met > € 150 miljoen euro).

De CSRD zal voor alle grote ondernemingen in Nederland leiden tot een ingrijpende wijziging in de bedrijfsvoering. Duurzaamheid zal worden geïntegreerd in alle aspecten van de bedrijfsvoering, zoals governance, strategie, risicomanagement, interne controle-omgeving en de interne en externe verslaggeving. Drinkwaterbesparing door middel van regenwatergebruik is hiervan essentieel onderdeel. De praktijk leert dat bedrijven met het gebruik van regenwater hun drinkwaterverbruik met gemiddeld 70% kunnen verminderen.

Voor veel ondernemingen betekent dit dat zij een duurzaamheidsstrategie zullen moeten opstellen of updaten en op basis daarvan de processen en systemen in te richten om de duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen behalen. Aangezien er in het jaarverslag over gerapporteerd moet worden, betekent dat tevens dat de onderneming hiervoor de juiste data zal moeten verzamelen en de kwaliteit van die data te borgen, ook voor het waterverbruik.

 

Meer interessante nieuwsberichten

Regenwatersysteem Upfield Wageningen voor het spoelen van de toiletten

Webinar regenwatersystemen 21 mei

16 april 2025

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Meld je hier snel aan. Deelname is gratis.
Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet.