Bouwtafel concludeert: Waterzuinig bouwen geen verduurzaming, maar noodzakelijke voorwaarde

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

12 december 2024

Bouwtafel concludeert: Waterzuinig bouwen geen verduurzaming, maar noodzakelijke voorwaarde

De eerste resultaten uit de Bouwtafel Waterzuinige Wijken gaan in de praktijk verkend en toegepast worden. Onder de vlag van de Bouwtafel Waterzuinige Wijken werken 45 partners – waaronder gemeenten, ontwikkelaars, woningcorporaties, provincies en drinkwaterbedrijven – samen om waterzuinige woonwijken grootschalig in de praktijk toe te passen. Deze samenwerking is een antwoord op de toenemende vraag naar drinkwater door klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische ontwikkeling. Het doel: waterzuinig bouwen als nationale standaard in bouwprojecten.

De Bouwtafel heeft al belangrijke resultaten geboekt. Dankzij de samenwerking zijn bouwstenen ontwikkeld voor een schaalbare aanpak, zoals een overzicht van beschikbare technieken, relevante wet- en regelgeving en financiële doorrekening van verschillende technieken. Ook is een praktisch stappenplan ontwikkeld voor iedereen die met waterzuinige wijken aan de slag wil. De resultaten zijn hier te vinden. Vanaf 2025 brengt de Bouwtafel deze resultaten in de praktijk.

Waterzuinig bouwen is noodzakelijk én mogelijk

De ontwikkelde bouwstenen gaan nu worden toegepast in verschillende (bouw)projecten. Daarvoor heeft de Bouwtafel momenteel zes locaties op het oog. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om drinkwater te besparen, maar levert ook waardevolle praktijkervaring op. Zo wordt aangetoond dat waterbesparing niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is. Deze inzichten dragen bij aan het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing van het Rijk, waarbij ook wordt gekeken naar waarborgen voor de volksgezondheid.

Lancering waterzuinige conceptwoningen

Een van de partners van de Bouwtafel, ontwikkelaar Heijmans, heeft als eerste de bouwstenen voor waterzuinig bouwen geïnternaliseerd in zijn werkprocessen. In vijf nieuwbouwprojecten van Heijmans wordt nu ook waterbesparing meegenomen om dit te testen in de praktijk. Heijmans doet dit door zijn conceptwoningen te voorzien van regenwateropslag, voor toiletspoeling, de wasmachine en de buitenkraan. Vitens is hierbij projectpartner om mee te kijken op een veilig ontwerp en het ophalen van de ervaringen van de toekomstige bewoners.

Van resultaat naar impact

In 2025 gaat de Bouwtafel verder met de uitrol van waterzuinige bouwpraktijken en het vergroten van de impact. De focus ligt daarbij op:

  • Het toepassen van de resultaten in aangesloten projecten en besluitvorming, zoals ook Heijmans gaat doen.
  • Het delen van inzichten en resultaten voor het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing en met sleutelpartijen.
  • Het betrekken van een breed publiek en het stimuleren van nieuwe partners om mee te doen.

Organisaties die willen bijdragen aan een waterzuinige toekomst zijn van harte uitgenodigd om zich bij de samenwerking aan te sluiten.

Over de Bouwtafel Waterzuinige Wijken

De Bouwtafel Waterzuinige Wijken is een breed samenwerkingsverband dat werkt aan een duurzaam en schaalbaar model voor waterzuinig bouwen in Nederland. Door kennis te delen en praktijkervaring op te doen, wordt toegewerkt naar een landelijke standaard voor drinkwaterzuinig bouwen.

Mijn Waterfabriek is als partner aangesloten bij de Bouwtafel.

 

Meer interessante nieuwsberichten

Kerst

Kerstvakantie

17 december 2024

Rondom de feestdagen zijn we gesloten van 23 december t/m 1 januari. We wensen iedereen plezierige dagen toe.
KIWA

Comfort systeem MWF CS20 voorzien van KIWA-keur

12 december 2024

Het Comfort systeem MWF CS20 is nu ook voorzien van KIWA-keur conform de KIWA-beoordelingsrichtlijn BRL-K14011/01 en NEN-EN 1717:2000. De juiste bescherming van het drinkwaternet is een noodzakelijke voorwaarde voor toepassing van regenwatersystemen in de bouw en die wordt hiermee bevestigd.
drinkwater-1

Drinkwater wordt volgend jaar weer fors duurder

02 december 2024

Drinkwater wordt volgend jaar weer fors duurder. Vooral de 6 miljoen klanten van Vitens gaan dat merken met een stijging van 23%. De stijging wordt veroorzaakt door inflatie en noodzakelijke investeringen in de drinkwatervoorziening. Het drinkwater moet wel altijd aan de strengste eisen voldoen, dat kost de drinkwaterbedrijven meer en meer inspanning. Daarnaast moeten drinkwaterbedrijven inspelen op bevolkingsgroei, klimaatverandering en verduurzaming en hebben zij te maken met grote opgaven op het gebied van infrastructuur.We verwachten overigens dat ook in 2025 het regenwater weer gratis uit de lucht valt.