Bouwtafel concludeert: Waterzuinig bouwen geen verduurzaming, maar noodzakelijke voorwaarde

  • 30 jaar expertise in water
  • Betrouwbare kwaliteit
  • Innovatieve oplossingen
  • Uitstekende service

12 december 2024

Bouwtafel concludeert: Waterzuinig bouwen geen verduurzaming, maar noodzakelijke voorwaarde

De eerste resultaten uit de Bouwtafel Waterzuinige Wijken gaan in de praktijk verkend en toegepast worden. Onder de vlag van de Bouwtafel Waterzuinige Wijken werken 45 partners – waaronder gemeenten, ontwikkelaars, woningcorporaties, provincies en drinkwaterbedrijven – samen om waterzuinige woonwijken grootschalig in de praktijk toe te passen. Deze samenwerking is een antwoord op de toenemende vraag naar drinkwater door klimaatverandering, bevolkingsgroei en economische ontwikkeling. Het doel: waterzuinig bouwen als nationale standaard in bouwprojecten.

De Bouwtafel heeft al belangrijke resultaten geboekt. Dankzij de samenwerking zijn bouwstenen ontwikkeld voor een schaalbare aanpak, zoals een overzicht van beschikbare technieken, relevante wet- en regelgeving en financiële doorrekening van verschillende technieken. Ook is een praktisch stappenplan ontwikkeld voor iedereen die met waterzuinige wijken aan de slag wil. De resultaten zijn hier te vinden. Vanaf 2025 brengt de Bouwtafel deze resultaten in de praktijk.

Waterzuinig bouwen is noodzakelijk én mogelijk

De ontwikkelde bouwstenen gaan nu worden toegepast in verschillende (bouw)projecten. Daarvoor heeft de Bouwtafel momenteel zes locaties op het oog. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om drinkwater te besparen, maar levert ook waardevolle praktijkervaring op. Zo wordt aangetoond dat waterbesparing niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is. Deze inzichten dragen bij aan het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing van het Rijk, waarbij ook wordt gekeken naar waarborgen voor de volksgezondheid.

Lancering waterzuinige conceptwoningen

Een van de partners van de Bouwtafel, ontwikkelaar Heijmans, heeft als eerste de bouwstenen voor waterzuinig bouwen geïnternaliseerd in zijn werkprocessen. In vijf nieuwbouwprojecten van Heijmans wordt nu ook waterbesparing meegenomen om dit te testen in de praktijk. Heijmans doet dit door zijn conceptwoningen te voorzien van regenwateropslag, voor toiletspoeling, de wasmachine en de buitenkraan. Vitens is hierbij projectpartner om mee te kijken op een veilig ontwerp en het ophalen van de ervaringen van de toekomstige bewoners.

Van resultaat naar impact

In 2025 gaat de Bouwtafel verder met de uitrol van waterzuinige bouwpraktijken en het vergroten van de impact. De focus ligt daarbij op:

  • Het toepassen van de resultaten in aangesloten projecten en besluitvorming, zoals ook Heijmans gaat doen.
  • Het delen van inzichten en resultaten voor het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing en met sleutelpartijen.
  • Het betrekken van een breed publiek en het stimuleren van nieuwe partners om mee te doen.

Organisaties die willen bijdragen aan een waterzuinige toekomst zijn van harte uitgenodigd om zich bij de samenwerking aan te sluiten.

Over de Bouwtafel Waterzuinige Wijken

De Bouwtafel Waterzuinige Wijken is een breed samenwerkingsverband dat werkt aan een duurzaam en schaalbaar model voor waterzuinig bouwen in Nederland. Door kennis te delen en praktijkervaring op te doen, wordt toegewerkt naar een landelijke standaard voor drinkwaterzuinig bouwen.

Mijn Waterfabriek is als partner aangesloten bij de Bouwtafel.

 

Meer interessante nieuwsberichten

Regenwatersysteem Upfield Wageningen voor het spoelen van de toiletten

Webinar regenwatersystemen 21 mei

16 april 2025

We organiseren weer een webinar over regenwatersystemen. Meld je hier snel aan. Deelname is gratis.
Douchen met regenwater

Wat is het verschil tussen regenwater en grijswater?

09 april 2025

In Nederland wordt regenwater nog wel eens grijswater genoemd, maar dat is toch echt wat anders. Regenwater valt uit de lucht en grijswater is het licht verontreinigde afvalwater van de douche, het bad, de wastafels en eventueel de wasmachine.Lees verder. 
Lege regenwaterput

Wat gebeurt er als mijn regenwatertank leeg is?

09 april 2025

In langdurige periodes met weinig neerslag kan het gebeuren dat een regenwatertank leeg raakt. Gelukkig is ieder regenwatersysteem voorzien van drinkwatersuppletie, dus een backup van leidingwater is er altijd. Afhankelijk van het type regenwatersysteem zijn er dan twee opties.Lees verder. 
Sas van Gent

Planten vervangen dakpannen op schuine daken in Sas van Gent

19 maart 2025

Sas van Gent heeft een primeur. Daar worden namelijk de eerste vier woningen in Zeeland gebouwd met een normaal schuin dak vol met groene plantjes in plaats van dakpannen. De woningen worden ook op andere manieren zo milieuvriendelijk mogelijk gemaakt. Zo komen er op het dak ook zonnepanelen en wordt  regenwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank, zodat het later gebruikt kan worden. Mijn Waterfabriek leverde hiervoor de techniek.Op de woningen liggen zogenoemde ROEF-daken. Dat zijn hellende daken waar verschillende groene plantjes op groeien, waardoor de daken een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Daarnaast wordt regen gefilterd in een speciale filterput en daarna opgevangen en opgeslagen in een ondergronds waterbuffervat in de tuin. Het water wordt niet alleen gebruikt voor het bewateren van het dak bij droogte, de bewoners kunnen het water ook gebruiken voor de wasmachine en het doorspoelen van het toilet.